Salatalık sezonu hızla ilerliyor ve salatalık fidelerimi açık toprağa diktim. Bahçe alanım çok güneşli değil, bu yüzden yatak için çok güneşli olmayan bir yer ayırdım. Bahçem bu şekilde konumlanmış ve yatak yapmak zorunda kaldım. Bu nedenle bitkileri hastalıklardan koruma ve verimi artırma konusunda ek görevler ortaya çıktı.
Yaprakların Sararması
Dikmeden önce toprağa organik gübreler ekledim, ancak bu yeterli olmadı. Yapraklarda sararma fark ettim. Çok düşünmeden, birkaç yıldır satış için salatalık yetiştiren bir tanıdığa danıştım. Bana çok ilginç bir tarif verdi.
Gübreleme Gerekli
Her şeyi adım adım not aldım ve yaptıklarımı karşılaştırdım. Sonuç olarak, salatalıklarıma gübrelemenin gerekli olduğuna karar verdim. Vejetasyon dönemi karmaşık bir süreçtir ve her bitkinin ek beslenmeye ihtiyacı vardır, çünkü bu sayede tüm önemli maddeleri alırlar.
Ayrıca, bitkilerin aktif büyüme döneminde doğru bakım, bol bir hasat sağlayabilir ve meyve verme süresini uzatabilir. Lezzetli ve olgun salatalıklar asla fazla olmaz, bu yüzden aldığım tavsiyeyi hemen uygulamaya karar verdim.
Bal Çözeltisi
En etkili gübreleme yöntemi bal çözeltisi oldu. Salatalıkların tatlıları seveceğini asla tahmin edemezdim. Bal, birçok besin maddesi içerir ve bu tür bir gübreleme hemen fayda sağladı. İlk sulamadan sonra yeni yaprakların sağlıklı ve taze olduğunu fark ettim.
Tatlı Gübre
Bu ek sadece tek bir bileşenden oluşur. Bal, salatalıkların daha hızlı büyümesine yardımcı olur, meyve ve çiçek sayısını artırır. Ayrıca bitkilerin bağışıklığını güçlendirir. Toprak daha besleyici hale gelir.
“Tatlı gübre” hazırlamak hiç de zor değil. 3 çay kaşığı balı 5 litre ılık suda eritmek yeterlidir. İyice karıştırın ve her bir kökün altına yarım litre taze çözeltiden dökün.
Çiçeklerin “Tatlı Su” ile Püskürtülmesi
Annemin, salatalık çiçeklerine küçük bir fırça ile “tatlı su” püskürterek arıları hızlı tozlaşmaya çektiğini hatırladım. Bunu bal çözeltisi ile yapmayı denedim. Kısa süre sonra genç salatalıkların ilk meyveleri göründü.
Ek Bilgiler
Ek bilgi olarak, bitkilerin etrafındaki toprağın malçlanmasını unutmayın. Malç sayesinde besin maddeleri toprakta daha uzun süre kalır ve bu şekilde bitkinin kök sistemi yavaş yavaş onları emer.
Salatalıkların sararan yapraklarını makas veya budama makası ile kesip bahçeden uzaklaştırın. Bunu yaparken yan dallara zarar vermemeye özen gösterin.
Salatalıkların kendi başlarına mükemmel büyüyüp iyi bir hasat vereceğini düşünmemek gerekir. Bu narin kültür dikkat ve bakım gerektirir.
Fikrimi empoze etmek istemem, ama sonuçlar ortada. Artık süper tarifler aramıyorum, sadece sularken suya bal ekliyorum.